Relatietherapie om je relatie te redden

Relatietherapie om je relatie te redden

Relatietherapie lijkt voor veel mensen een hele grote stap om te zetten. Er hangt een soort taboe omheen, die doorbroken zou moeten worden. Relatietherapie blijkt voor veel mensen een goede oplossing te zijn om hun relatie te redden. Twijfel jij aan relatietherapie, of denk je dat je je relatie had kunnen redden met relatietherapie, lees dan in deze blog meer over wat het precies inhoudt en waarom je in relatietherapie zou gaan.

Wat doet een relatietherapeut?

Een relatietherapeut gaat het gesprek aan met jou en je partner, of met jou en je gezin. Relatietherapie met je gezin hoor ik je nu denken? Relatietherapie gaat niet alleen om jou en je partner, maar het om de relaties tussen jou en je familieleden in het algemeen. Als jij en je partner last hebben van problemen heeft dit vaak ook effect op de rest van je gezinsleden. Een relatietherapeut kan helpen om het effect van problemen in jullie relatie op de rest van het gezin te ontdekken en te helpen verminderen. Daarnaast stelt een relatietherapeut kritische vragen om jullie aan het denken te zetten.

Bouw een band op met je therapeut

Het is heel erg belangrijk om een goede band om te bouwen met je therapeut. De band die jij en je partner met de relatietherapeut hebben, bepaalt ongeveer 30% van het succes van de behandeling. De rest wordt bepaald door externe factoren, zoals jullie eigen hoop en motivatie. Een goede relatietherapeut is dus ook gefocust op het opbouwen van een goede band. 

Waar let je op tijdens relatietherapie

Tijdens de therapie is het belangrijk dat je zelf ook nog blijft werken aan je relatie. Relatietherapie werkt alleen als jullie beide openstaan voor veranderingen. Communiceer met elkaar over de problemen waar je tegenaan loopt, en stop het niet weg. Plan na elke sessie een moment met elkaar in om te evalueren waar jullie het over gehad hebben tijdens de therapie. Daarnaast is het belangrijk om niet zomaar op te geven, en de verwachtingen ook niet te hoog te leggen. Het is ook met een relatietherapeut niet binnen een paar dagen mogelijk om diepe scheuren in relaties te herstellen. Het heeft tijd en vertrouwen nodig.

Reacties zijn gesloten.